224 826 573  /   recepce@comfortcare.cz

Koronavirus

Informace a prevence.

Infolinka Státního zdravotního ústavu 724 810 106 / 725 191 367 v provozu nonstop.

Co je koronavirus?

Vysoce nakažlivé infekční virové onemocnění, mezi jehož projevy patří horečka, suchý kašel, bolest na hrudi, případně rýma a dušnost.

 

Přenos onemocnění:

Jedná se o tzv. kapénkovou infekci, která je přenášena vzduchem. Zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest. Odhadovaná inkubační doba je 2 až 14 dní. Člověk se může stát infekčním již 18 hodin od nakažení.

 

Nejohroženější skupiny obyvatel:

Riziko se zvyšuje s věkem a případně jinými zdravotními komplikacemi (diabetes, srdeční a plicní onemocnění apod.). Většina osob infikovaných COVID-19 má však mírné příznaky a vyléčí se. Nicméně u některých osob byl zaznamenán vážnější průběh onemocnění a byla vyžadována nemocniční péče.

 

Prevence:

  • vyhýbat se těm, kdo jsou zjevně nemocní
  • dodržovat základní hygienická pravidla, nepodávat nikomu ruku
  • používat dezinfekční přípravky na bázi alkoholu, vhodné umístění dezinfekce na pracovišti: toalety, kuchyňky, jídelny, vchod a východ z pracoviště. Desinfekce patří vždy na suché ruce!
  • desinfikovat i povrchy (např. stoly, židle) a předměty (např. telefony, klávesnice)
  • nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí. V případě, že můžete svojí práci alespoň částečně vykonávat z domova, doporučujeme homeoffice, zvláště v případech, kdy pracujete na pracovišti typu „openspace“.
  • jedinci, kteří trpí respiračním onemocněním by měli dodržovat pravidla respirační hygieny – tj. při kýchání a kašlání užívat, nejlépe jednorázové, kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží/rukávem, nikoliv rukou! (kapénky se pak mohou přenést dál)
  • jako prevence a ochrana slouží respirátory a masky s filtry FFP3 proti pevným částicím i aerosolům, nošení roušky naopak před nákazou zcela neochrání
  • nosit roušku se doporučuje v případě nákazy každého respiračního onemocnění, aby se zabránilo dalšímu šíření (nutnost pravidelného měnění roušky!)
  • dostatek vitamínů, spánku

 

Zdravotní obtíže:

Pokud máte horečku, kašel, dušnost, bolesti svalů, bolesti hlavy, průjem nebo jiné typické příznaky chřipky, tak postupujte následovně:

    • Zůstaňte doma a nikam nechoďte, vyhněte se kontaktu s ostatními lidmi.
    • Telefonicky kontaktujte svého ošetřujícího lékaře, případně zdravotnickou záchranou službu, nebo nejbližší zdravotnické zařízení.
    • Pokud jste byli před vznikem zdravotních obtížích v zahraničí, informujte lékaře o pobytu v dané oblasti.
    • Pokud jste byli vyzvání k vyšetření ve zdravotnickém zařízení, postupujte podle pokynů zdravotníka. Nejezděte hromadnou dopravou.

 

Léčba:

Aktuálně není dostupná vakcína, při nákaze není doporučena žádná specifická antivirová léčba.

Lidé infikovaní koronavirem by měli zahájit podpůrnou léčbu, zmírňující příznaky této infekce.

Léčba je vždy individuální a vychází z konkrétních potřeb pacienta. K podpůrné léčbě se využívají běžně dostupné léky.

V případě dotazů kontaktujte linku 1221

Situace kolem nákazy koronavirem se denně mění, doporučujeme tedy sledovat stránky Ministerstva zdravotnictví – www.mzcr.cz a Státního zdravotního ústavu www.szu.cz




OČKUJEME OČKOVACÍ LÁTKOU
PFIZER A MODERNA I BEZ REGISTRACE!!!

Více informací ZDE

Očkovací centrum najdete v budově Comfort Care v 1. patře.

Dotazy ohledně očkování zasílejte na ockovani@comfortcare.cz, nebo volejte tel: 723 952 975